Unrelated Question design
In het Unrelated Question Design (UQD) bepaald een kansmechanisme of de respondent de gevoelige vraag beantwoordt of een neutrale vraag. Het kansmechanisme is net als in de forced-responsemethode gebaseerd op een worp met 2 dobbelstenen, als de som van de worp 5, 6, 7, 8, 9 of 10 is wordt de gevoelige vraag beantwoord en in alle overige gevallen wordt de neutrale vraag beantwoord.
Het UQD kent vormen van neutrale vragen, één waarbij de prevalentie in de populatie niet bekend is, en één waarbij deze wel bekend is. Een neutrale vraag met onbekende prevalentie is bijvoorbeeld:
Leest u elke dag de krant?
Is uw moeder jarig tussen 1 januari en 1 april?
π = [λ – (1 – p)πj] / p
waarbij πj de kans is dat de ongerelateerde vraag met ‘ja’ wordt beantwoord. De variantieschatting var(π) is identiek aan die van forced response.
Het UQD met neutrale vraag met bekende prevalentie heeft als twee voordelen. Ten eerste is deze methode statistisch gezien gelijk aan forced response (de prevalentie en variantie worden op identieke wijze geschat) en daardoor zeer efficiënt. Daarnaast is de methode makkelijk te begrijpen, hetgeen het vertrouwen in de methode en daarmee de validiteit van de resultaten ten goede komt. Een nadeel is echter dat voor elke gevoelige vraag een nieuwe neutrale vraag met bekende populatiegegevens moet worden gegenereerd, hetgeen in de praktijk zeer lastig blijkt te zijn. Voor de methode met neutrale vraag met onbekende prevalentie is het genereren van de neutrale vragen geen probleem, deze methode is echter bijzonder inefficiënt en vereist uitzonderlijk grote steekproeven.